Lietuvos kompozitorių sąjunga

Netrukus prasidės festivalis „Jauna muzika 2024“

2024-04-08

None

Balandžio 24–28 dienomis šiuolaikinės ir eksperimentinės muzikos gerbėjus Vilniuje suvienys festivalis „Jauna muzika“. Į garso meną ir netikėtus muzikinius atradimus orientuotas renginys – vienas ilgiausiai gyvuojančių šiuolaikinės muzikos festivalių šalyje, rengiamas nuo 1992 metų. Šiemet festivalio dalyvius vienija dėmesys genezei – meno kūrinio gimimui ir kūrybos procesui.

Tarptautiniai atlikėjai

Per penkias intensyvias dienas festivalyje nuskambės net keturiolika koncertų, pasirodys atlikėjai ir kūrėjai iš Lietuvos, Ukrainos, Austrijos, Švedijos ir Norvegijos. Daugelis „Jaunos muzikos“ renginių nemokami. Juose bus galima išgirsti dar negirdėtų kūrinių, išvysti tarpdisciplininių meno performansų, pasiklausyti jaunųjų elektroninės ir erdvinės muzikos kūrėjų darbų. Festivalyje pasirodys Lietuvoje ir užsienyje gerai pažįstami vardai bei debiutantai.

Dėmesio centre – kūrybinis procesas

Šiemet „Jaunos muzikos“ fokuse – kūrybinis procesas, užgimimas, genezė. Idėja paremta britų rašytojo Keno Robinsono mintimi: „Kūrybiškumas įmanomas ten, kur aktyviai dalyvauja žmogaus intelektas.“

Renginiuose, pasak festivalio meno vadovės Katerynos Alymovos, bus siekiama atskleisti visas kūrybiškumo prasmes: „Šiais metais gilinamės į kūrybos ir kūrybinio proceso temą, tyrinėjame įvairialypes menininkų patirtis. Jie semiasi įkvėpimo iš savo aplinkos, apmąsto, interpretuoja ir bando numatyti. Koncertinė programa truks penkias dienas, ji per procesą, tarpusavio ryšius ir transformacijas veda mus nuo kūrinio pradžios iki rezultato numatymo.“

Kūrybinės dirbtuvės su žinomais kūrėjais

Festivalis kartu su vietiniais ir tarptautiniais partneriais rengia net kelias kūrybines dirbtuves, kurių rezultatus bus galima išgirsti ir išvysti „Jaunos muzikos“ metu. „Šiais metais festivalio vizija, be kita ko, paremta menininkų bendradarbiavimu. Tai meno rezidencijos ir tarptautinių meistriškumo kursų dalyviai, žinomi Šiaurės ir Baltijos šalių profesoriai bei Lietuvos kompozitoriai ir atlikėjai, pristatysiantys ne vieną premjerą,“ – sako K. Alymova.

Daugiau informacijos apie festivalį ir programą galima rasti festivalio svetainėje www.festival.jauna.org

Festivalį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, kurios veiklą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: LRT Klasika, Lietuvos muzikos informacijos centras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Menų spaustuvė, VšĮ „Mano nata“, Lukiškių kalėjimas 2.0, SODAS 2123.

Organizatorių inf.
 

Grįžti į naujienų sąrašą