Lietuvos kompozitorių sąjunga

Konferencija „Muzikos komponavimo principai“ kviečia teikti paraiškas

2022-05-23

None

2022 m. lapkričio 16-18 dienomis Vilniuje vyks 22-oji tarptautinė muzikos teorijos konferencija „Muzikos komponavimo principai: komunikacijos aspektai“, kurią organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Kompozicijos principų individualizavimasis ir pliuralistinių koncepcinių ekosistemų įsigalėjimas pasaulinėje šiuolaikinės muzikos scenoje, neišvengiamai sukelia komunikacinius iššūkius. Atrodo, jog dabar, labiau nei bet kada, muzikinis diskursas yra atskirtas į daugybę skirtingų komunikacinių erdvių – sociokultūrinių „burbulų“, kuriuose internalizuoti intelektualiniai įrankiai lemia tam tikrą kolektyvinį supratimo būdą. Įvairios komunikacinės intencijos lemia įvairių techninių išraiškos priemonių įvairovę ir atvirkščiai – techninių ir išraiškos priemonių įvairovė įkvepia skirtingus komunikavimo būdus ir objektus.

Šiai temai natūraliai būdingas daugialypumas verčia ją nagrinėti kruopščiai iš anksto atrinktų perspektyvų, kurios apima, bet neapsiriboja: konceptualia kompozicijos idėja ir (arba) paskirtimi; numatoma koncertine erdve; technologijų pasitelkimu; atlikėjo interpretacija; publikos recepcija ir kt. Galimų naujų tautinės muzikos plėtotės alternatyvų atskleidimas šioje konferencijoje yra itin laukiamas ir pageidautinas, mat naujos M. K. Čiurlionio muzikos komunikacijos galimybės išlieka viena iš prioritetinių šios kasmetinės konferencijos sričių.

Konferencijos aktualijas glaustai atspindi šios potemės:
1. Komunikacija muzikos srityje (komunikacijos sąvokos platumo problematika; ką muzika gali ir ko negali komunikuoti; ko mes negalime komunikuoti apie muziką ir kodėl ir kt.).
2. Muzikos komunikacija – neatsiejama kūrinio, komponavimo principo, komponavimo paradigmos sudedamoji (teorinės, istorinės, tarpdisciplininės įžvalgos).
3. Potencialūs muzikos komunikacijos aspektai jų teorinė ir praktinė problematika (kūrinio pobūdis ir atlikimo erdvė; atlikėjo interpretacijos komunikaciniai ypatumai; publikos įtraukimas [interaktyvumas], naujųjų technologijų integravimas į komunikacinį procesą, tarpdisciplininiai muzikos komunikacijos sprendimai ir kt.).
4. Kompozitoriaus kūrybinio proceso ir komunikacinių erdvių santykis (kūrybinės kompozitorių autorefleksijos; praktinės komunikacinių strategijų taikymo įžvalgos; sociokultūriniai kūrinių genezės aspektai ir kt.).
5. Skirtingų komunikacinių erdvių sankirtos šiuolaikinėje muzikoje (tradicijų tęstinumas ir priešprieša, koncertiškumo reikšmė, naujos komunikacijos tendencijos ir kt.).
6. Šiandieniniai komunikavimo galimybių stimulai nacionalinės muzikos raiškai.
7. Koncertinių erdvių permąstymas muzikine prasme ir už jos ribų (dirbtinės akustikos panaudojimas komunikaciniais tikslais; nestandartinis atlikėjų, publikos išdėstymas; vizualiųjų medijų pasitelkimas, koncertai virtualioje erdvėje ir kt.).

Paraiškas (pranešimo anotaciją ir trumpą biografiją) siųsti elektroniniu paštu: pmc.lmta@gmail.com . Anotacija turi būti ne ilgesnė nei 500 žodžių. Pranešimo trukmė apie 20–25 minutes.

Konferencija vyksta anglų kalba. Konferencija vyks hibridiniu formatu, todėl pranešimus bus galima skaityti tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu.

Paraiškas galima siųsti iki 2022 m. rugsėjo 9 d. imtinai. Visos paraiškos bus įvertintos konferencijos mokslinio komiteto, o apie rezultatus bus pranešta visiems pateikėjams. 

Dalyvio mokestis – 30 €* (tik atrinktiems pranešėjams).

Kasmet konferencijos pagrindu yra sudaromas recenzuojamas (angl. peer reviewed) leidinys „Muzikos komponavimo principai“, kuriame bus publikuojami atrinkti konferencijos dalyvių straipsniai.

* jei negalite susimokėti dalyvio mokesčio, susisiekite su mumis elektroniniu paštu.

Konferencijos mokslinis komitetas:

Prof. dr. Pavel PUŞCAŞ (Cluj-Napoca Muzikos akademija, Rumunija) 
Prof. Miloš Zatkalik (Belgrado menų universitetas, Serbija) 
Prof. Roger Redgate (Londono Goldsmiths universitetas, Jungtinė Karalystė) 
Dr. Bert Van Herck (Naujosios Anglijos konservatorija, JAV) 
Dr. Jānis Petraškevičs (Jāzepo Vītuolio Muzikos akademija, Latvija) 
Dr. Martin Vishnick (Jungtinė Karalystė) 
Prof. dr. Rimantas Janeliauskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija) 
Prof. dr. Antanas Kučinskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija) 
Prof. dr. Mārtiņš Viļums (Lietuvos muzikos ir teatro akademija ) 
Doc. dr. Marius Baranauskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija)

Konferencijos koordinatoriai:

Dr. Andrius Maslekovas
Doc. dr. Marius Baranauskas

Organizatorių inf.

Grįžti į naujienų sąrašą