Lietuvos kompozitorių sąjunga

Lietuvos kompozitorių sąjunga pristato 30-ojo festivalio „Jauna muzika“ programą

2022-08-29

None

Vienas seniausių festivalių Lietuvoje, pristatantis menininkus, dirbančius su garsu ir muzika kaip eksperimentinio meno forma, šiemet Vilniuje, rugsėjo 14–18 dienomis, švęs 30-ąją sukaktį. Festivalio programa sumanyta norint atskleisti pagrindinę temą – veiksmus – ir jų istorines, filosofines bei mokslines interpretacijas.
 
Šiame festivalyje tokia koncepcija geriausiai perteikiama per garso patirtį, nes garso kūrimas tiesiogiai susijęs su veiksmu ir reakcija į jį. Visi į programą įtraukti kūriniai – tai veiksmų rinkiniai, atitinkantys šiandienos tikrovę. 
 
„Prieš šešis mėnesius Rusija pradėjo plataus masto karą Ukrainoje. Tai dabarties realybė ir ukrainiečiams, ir Europos šalims, nes jos negali apsimesti nieko nematančios ir paprasčiausiai laukti“, – sako festivalio meno vadovė, kultūros vadybininkė iš Ukrainos Kateryna Alymova.

„Įvykiai reikalauja kiekvieno iš mūsų veiksmų, o šie veiksmai – aš nuoširdžiai tuo tikiu – nuties kelius į ateitį. Tokia pagrindinė festivalio  idėja. Per garso eksperimentus galėsime patirti, kaip veiksmai daro įtaką mūsų gyvenimams, kas nutinka laike tarp veiksmų ir kaip jie veikia tolesnes judesio trajektorijas.“
 
Festivalio programa plati: nuo eksperimentinių garso meno kūrinių, ansamblių improvizacijų, elektroakustinių kūrinių balsams ir audiovizualinių kompozicijų iki elektroninės muzikos programų, kurias specialiai šiam festivaliui parengė Lietuvos, Ukrainos, Švedijos ir Didžiosios Britanijos kompozitoriai bei garso menininkai.
 
Festivalio renginius ir programą rasite interneto svetainėje www.festival.jauna.org. Bilietus platina www.bilietai.lt. Kai kurie festivalio renginiai nemokami, į juos kviečiame registruotis iš anksto.

Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuojamas festivalis „Jauna muzika“ pristato menininkus, dirbančius su garsu ir muzika kaip eksperimentinio meno forma. Tai vienas seniausių ir labiausiai besikeitusių muzikos festivalių Lietuvoje, rengiamas nuo 1992 metų. Kintant muzikos sampratoms, išlaikydamas aktualumą nuolat keičiasi ir pats renginys, jo kryptys, o kartais ir pavadinimai.

Šių metų festivalio partneriai: LRT Klasika, Ukrainos kultūros ir informacinės politikos ministerija, Kyjivo šiuolaikinės muzikos dienos, Ukrainos valstybinė menų ir meninio ugdymo agentūra, Lietuvos muzikos informacijos centras, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centras, VšĮ „Mano nata“, Menų spaustuvė. 

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. 

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą