Lietuvos kompozitorių sąjunga

Naujausiuose „Vox juventutis“ leidiniuose – sodrios faktūros ir erdviniai sprendimai

2024-02-13

None

Neseniai pasirodė naujausi „Vox juventutis“ natų serijos leidiniai. Kūrinių chorui kolekciją papildė 2023 metų konkurso laureatų – Evaldo Aleknos, Luko Butkaus ir Deivido Edo Kuktos – kūriniai, sukurti atliepiant organizatorių pasiūlytą temą „Erdviniai sprendimai ir multichorinė faktūra“. Natas jau galima įsigyti Lietuvos muzikos informacijos centro e-parduotuvėje, o išsamiau susipažinti bus galima Vilniaus knygų mugėje, vasario 22–25 dienomis LMIC stende, LITEXPO 5-oje salėje (5.A13).

Deivido Edo Kuktos „Štai čia šviesa“ mišriam chorui konkurse „Vox juventutis 2023“ pelnė pirmąją vietą. „Per ypatingai jautrius instrumentus – žmogaus balsus – kuriu spindesio, džiaugsmo ir grožio kupiną atmosferą, atsisakant racionaliai apskaičiuotų kompozicinių sprendimų. Opusas dedikuotas mano brangiausiam pasaulyje žmogui“, - anotacijoje rašo muzikos ir teksto autorius. 

Mylimam žmogui kompoziciją „Stebuklas“ dedikavo ir konkurso antrosios vietos bei choro dainininkų simpatijų prizo laimėtojas, kompozitorius, teksto autorius ir vienas atlikėjų Evaldas Alekna, įvardindamas savo kūrinį moterų chorui ir vyrų kvartetui – „laišku mylimam žmogui“.

Trečiąją vietą konkurse pelnė Luko Butkaus „4x4“ mišriam chorui. Tai jau trečias jaunojo, drąsiai eksperimentuojančio kompozitoriaus kūrinys, išleistas serijoje „Vox juventutis“. Kūrinį inspiravo kai kurios airių rašytojo Samuelio Becketto romano „Watt“ pastraipos. Pasak kompozitoriaus, kūrinyje jis kūrė pasakojimą apie „traumuojančios patirties užspeistą protą, vis sugrįžtantį į traumos židinį.“

„Vox juventutis“ – jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkursas, kartu su Vilniaus miesto savivaldybės choru „Jauna muzika“ organizuojamas jau aštuonioliktus metus. Jame kasmet dalyvauja dešimtys jaunųjų kompozitorių, norinčių išmėginti savo jėgas chorinėje muzikoje. Jaunuosius kūrėjus individualiai konsultuoja žymus kompozitorius ir dirigentas, profesorius Vaclovas Augustinas. Vėliau konsultacijų ir atvirų repeticijų metu ištobulintas kompozicijas koncertuose atlieka jo vadovaujamas choras „Jauna muzika“. Koncertų metu kūrinius vertina muzikos profesionalų komisija, choristai ir publika, o geriausių kompozicijų natos išleidžiamos serijoje „Vox juventutis“, kurią šiuo metu sudaro 25 leidiniai.

Konkurse „Vox juventutis“ gimstančios kompozicijos sulaukia ne tik Lietuvos chorinės muzikos specialistų, bet ir tarptautinės profesionalų auditorijos dėmesio. 2023 metų kūriniai, atliekami Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ ir dirigento V. Augustino, be tradicinio premjerų koncerto Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje, nuskambėjo ir Lietuvos sostinėje vykusiame prestižiniame tarptautiniame renginyje – Europos chorų asociacijos Generalinėje asamblėjoje. Kai kurie iš jų buvo atrinkti kaip dalyviams privalomi lapkričio 2–5 d. Vilniuje vykusiame IV tarptautiniame Juozo Naujalio choro dirigentų konkurse. 

Iki vasario 18 d. vyksta registracija dalyvauti 2024 metų konkurse, kurio baigiamasis koncertas vyks balandžio 27 d. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje. 

Lietuvos kompozitorių sąjungos veiklą ir natų serijos „Vox juventutis“ leidybą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. 

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą