Lietuvos kompozitorių sąjunga

Kompozitorės Dalios Raudonikytės-With atminimui

2020-09-01

None

2020 m. rugsėjo 4 d. 16 val. Kompozitorių namuose skambės Dalios Raudonikytės-With (1970–2018) muzika, susitiks jos bičiuliai ir kolegos, prisimins prieš dvejus metus iškeliavusią žavią moterį, talentingą kompozitorę, spalvingą asmenybę. 

Kompozitorė Dalia Raudonikytė gimė 1970 metais Vilniuje, 1998 m. persikėlė į Oslą, o paskutiniuosius gyvenimo metus taip pat rezidavo ir Niujorke. 2018 m. rugsėjo 7 d., būdama Vokietijoje, iškeliavo Amžinybėn...

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusi kompozicijos bakalauro studijas Broniaus Kutavičiaus klasėje ir magistrantūros studijas Osvaldo Balakausko klasėje, 1998-aisiais ji gavo Norvegijos mokslo tarybos stipendiją toliau tobulinti kompozicijos įgūdžius ir studijuoti elektroakustinę kūrybą Norvegijos muzikos akademijoje. Išvykusi gyventi į Norvegiją, vėliau į JAV, tada vėl grįžusi į Norvegiją, kompozitorė kiek galėdama palaikė ryšius su Lietuvos muzikiniu gyvenimu, rašydama naujus kūrinius šiuolaikinės muzikos festivaliams Lietuvoje. Kūrė daugiausia nedidelių kamerinių sudėčių kūrinius, buvo įsitraukusi į elektroninės muzikos praktikas. Jos muzikai neretai būdingi vienatvės, atšiaurios gamtos grožio, išraiškingos melancholijos motyvai.

2017 m. kartu su Niujorko įrašų leidykla „New Focus Recordings“ Dalia Raudonikytė-With išleido pirmąją ir vienintelę savo muzikos kompaktinę plokštelę „Solitarius“ (lot. vieniša/-s), kurioje ryškus jos domėjimasis literatūra, filosofija, tarpdisciplininiu menu. 

„Raudonikytės-With kūriniai prasideda iš karto, be jokių įvadų. Muzikos nuotaika ir būklė, skaidri atmosfera ir ramybė atsargiai tvinksi nuo pat pirmojo momento. Savybė, kurios neįmanoma nepastebėti – tuščiažodžiavimo nebuvimas. Frazės psichologiškai motyvuotos, forma architektoniškai gerai sustyguota. Tai sudėtingos dinaminės kreivės muzika, tačiau joje nėra jokių perkrovų ar ekspresijos anomalijų, autorei išvis svetimas bet koks tokios rūšies sensacijų poreikis. Tarsi sau pačiai komponuojama ir improvizuojama trumpų epizodų virtinė, vengiant pernelyg ištęstų situacijų ir nuobodaus kartojimosi. Ši muzika turi specifišką, gal net neono prigimties spalvą, kaip ir jaukų minkštumą, nelyg būtų tapoma pirštais ar spausdinama blankiomis spalvomis.“ – kompaktinės plokštelės recenzijoje rašė kompozitorius Šarūnas Nakas („7 meno dienos“ Nr. 23 (1260), 2018-06-08). 

Rugsėjo 4 d. Kompozitorių namuose skambės įrašai iš minėtos kompaktinės plokštelės, klausysimės ir gyvos muzikos: FCH fortepijonui solo (2007), DUOMODIS smuikui ir fortepijonui (2007), AD LUCE fortepijonui solo (2015), SVIFLO fleitai ir fortepijonui (2015). Dalios Raudonikytės-With kūrinius atliks Viktorija Zabrodaitė (fleita), Dainius Puodžiukas (smuikas), Marija Mirovska (fortepijonas), Šviesė Čepliauskaitė (fortepijonas). Dalyvaus kompozitoriai Zita Bružaitė ir Šarūnas Nakas. 

„Su Dalia buvome draugės nuo studijų laikų. Esu jai labai už daug ką dėkinga, o garsų sferoje – už patirtį ir džiaugsmą pažinti, groti ir patirti tik ką sukurtą muziką, ir per tai atrasti šiuolaikinės muzikos grožį ir specifiką. Dalia buvo labai spalvinga, jautri ir daugiabriaunė asmenybė, itin šiltas žmogus, pasaulį jaučiantis širdimi. Tokia ir jos muzika – virpanti ir klajojanti po jausmų, sąskambių ir šviesos erdves.“ – kompozitorę šiltai prisimena koncerto iniciatorė, pianistė Šviesė Čepliauskaitė.

2020 m. rugsėjo 4 d., penktadienis, 16 val. Kompozitorių namai
In memoriam kompozitorė Dalia Raudonikytė-With
Įėjimas laisvas

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą