Lietuvos kompozitorių sąjunga

Įpusėjo DAR rezidencijos bendradarbiavimo projektas

2021-06-22

None

Lietuvos kompozitorių sąjungos Druskininkų menininkų rezidencija DAR ir „Kintai Arts“ rezidencija įpusėjo bendradarbiavimo projektą, apjungiantį dvi rezidencijų programas, tris festivalius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos studijų dėstytojus ir studentus bei jaunuosius kompozitorius.

Gegužės 14–28 d. Druskininkuose įvyko pirmoji rezidencija, kurioje viešėjo kompozitoriai Eliott Delafosse (BE), Justina Šikšnelytė (LT), Raimonda Žiūkaitė (LT), Eliorah Goodman (UK), LMTA perkusijos ansamblis (Rūta Šeduikytė, Arkadijus Gotesmanas, Dominykas Snarskis, Tuomas J. Räsasänen, Arnas Mikalkėnas), dirigentas Vykintas Baltakas. Projekto meno vadovai – LMTA Šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos kurso dėstytojai V. Baltakas ir A. Mikalkėnas. 

Pirmąją savaitę kompozitoriai dirbo vieni, pasikonsultavę su meno vadovais, atliko paskutinius kūrinių taisymus. Antrąją savaitę prasidėjo bendras darbas su atlikėjais. Repeticijos vyko legendinėje „Eglės sanatorijos“ Didžiojoje koncertų salėje, kažkada buvusioje pagrindine renginių vieta Druskininkuose ir menančioje daugybę gerų koncertų. 

Bendrų repeticijų metu kompozitoriai ir atlikėjai galėjo nuodugniau įsigilinti į kūrinius. Kompozitoriai išgirdo, kaip ir ar veikia jų pasirinkta instrumentuotė, muzikos notacija, sulaukė pastabų, komentarų iš atlikėjų, meno vadovų. Tuo tarpu atlikėjai galėjo sužinoti ar interpretuoja kūrinį būtent taip, kaip buvo sumanęs kūrėjas. Repeticijų metu įvyko ir nemažai nesuplanuotų atradimų. Kompozitoriai taip pat galėjo stebėti ir kolegų kūrinių repeticijas. Rezidencijos metu pabaigti kūriniai buvo pristatyti festivalyje „Druskomanija“. Koncertas „DAR premjeros perkusijai“ buvo transliuojamas gyvai internetu. Šis renginys tuo pačiu buvo ir LMTA studijuojančių atlikėjų egzaminas. 

Liepos mėnesį LMTA šiuolaikinės muzikos perkusijos ansamblis su projekte dalyvavusių kompozitorių kūriniais vyks į „Kintai Arts“ rezidencijoją, kurioje prie ansamblio repeticijų prisijungs Agnijos Šeiko šiuolaikinio šokio trupė. Liepos 8 d. projektas bus pristatytas tarpdisciplininiame festivalyje „N-žemė“ Nidoje, o 9 d. – Kintų muzikos festivalyje.

DAR rezidenciją organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga. Jos veiklą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą