Lietuvos kompozitorių sąjunga

Netekome kompozitoriaus Algirdo Klovos

2021-07-17

None

Eidamas 63-iuosius metus, liepos 16 d. staiga mirė kompozitorius, liaudies muzikos atlikėjas Algirdas Klova. Atsisveikinimas vyks Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilniuje) liepos 20 d. (antradienį) nuo 15 val. iki 20 val. ir 21 d. (trečiadienį) nuo 9 val. Urna išnešama 12 val. Laidojimas Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje. Liepos 21 d. 9 val. – šv. Mišios Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Sėlių g. 17).

Kompozitorius buvo lietuvių ir pasaulio liaudies muzikos entuziastas ir specialistas, multiinstrumentininkas, sceniniuose ir studijiniuose projektuose liaudies muziką jungdavęs su kitais  žanrais – džiazo, roko ir popmuzika. Liaudies muzikos motyvus ir nuotaikas jis perkeldavo ir į savo akademinės muzikos kompozicijas, kurios dėl to skamba kaip natūrali, gamtiška tėkmė.

Algirdas Klova 1983 m. baigė kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (tuometinėje Lietuvos konservatorijoje), prof. Juliaus Juzeliūno klasėje. 1983-1991 m. dirbo garso režisieriumi Lietuvos radijuje. 1980-1985 m. folkloro ansamblio „Kikilis“, nuo 1988 m. – folkloro ansamblio „Vydraga“ vadovas. Nuo 1991 m. organizavo instrumentinio folkloro festivalius „Griežynė“ Vilniuje.

Kompozitorius nuolat užsiėmė žurnalistine veikla – dirbo įvairių radijo stočių muzikos redaktoriumi ir laidų vedėju, skelbė daug muzikos recenzijų spaudoje. Buvo Lietuvos country muzikantų asociacijos įkūrėjas, viceprezidentas (1995), prezidentas (1996–99). Blue grass tarptautinės asociacijos narys ir atstovas Lietuvai (nuo 2001; jam suteiktas bluegrass’o pionieriaus vardas 2006), festivalių „Visagino Country“ ir „Country Saloon“ organizatorius. Skaitė paskaitas liaudies, country ir world muzikos temomis, dėstė Vilniaus konservatorijoje folkloro klasėje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro fakultete.

Algirdo Klovos muzika buvo atliekama daugelyje renginių Lietuvoje ir užsienyje. Kompozitoriaus muzika ir atlikėjiška veikla pelnė įvairių premijų Lietuvoje ir užsienyje. 2003 m. Asociacijos LATGA buvo paskelbtas metų autoriumi. Jo vadovaujamas folkloro ansamblis „Vydraga“ buvo dažnas tarptautinių festivalių dalyvis.

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą