Lietuvos kompozitorių sąjunga

Apdovanoti ryškiausi 2020 metų Lietuvos muzikologai

2021-09-28

None

2021 m. rugsėjo 28 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje buvo paskelbti ir apdovanoti muzikologai, kolegų įvertinti už 2020 metų darbus. Renginyje skambėjo iškilmingi sveikinimo žodžiai, buvo skaitomos specialiai šiai progai sukurtos laudacijos laureatams, koncertavo vargonininkė Eglė Rudokaitė.

Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikologų sekcijos inicijuota dešimties ekspertų komisija – kompozitoriai Zita Bružaitė ir Andrius Maslekovas, muzikos atlikėjai – Linas Balandis, Gediminas Dačinskas, Rafailas Karpis, istorikas Aurimas Švedas, etnomuzikologė Aušra Žičkienė, muzikologės Lina Navickaitė-Martinelli, Danutė Petrauskaitė ir komisijos pirmininkė Rūta Stanevičiūtė – išstudijavo pastarųjų metų mokslines, pedagogines, publicistines, istorines ir kitokio pobūdžio publikacijas apie muziką, muzikinės kultūros populiarinamąją ir šviečiamąją veiklą. Po keletą mėnesių trukusio darbo, nutarta premijuoti trijų muzikologų monografijas, ilgamečiais tyrimais atvėrusias ryškų įspaudą Lietuvos kultūroje palikusių asmenybių portretus.

Vytauto Landsbergio premija, komisijos sprendimu, skirta muzikologei ir vargonininkei Eglei Šeduikytei-Korienei už istorinius lietuvių diasporos tyrinėjimus monografijoje „Pasirinkęs laisvę. Vargonininkas Jonas Žukas“ (Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2020). Onos Narbutienės premija įteikta pianistui, vargonininkui, muzikologui, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriui Leonidui Melnikui už asmenybės, aplinkos ir laikmečio paveikslą dvitomyje „Maestro Saulius Sondeckis“ (R. Paknio leidykla, 2020/2021). Lietuvos kompozitorių sąjungos premija atiteko muzikologei, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorei Kamilei Rupeikaitei už kūrėjo ir kūrybos atodangas monografijoje „Dialogai. Kompozitorius Anatolijus Šenderovas“ (Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2020). 

Pirmąsyk prie geriausių muzikologų darbų apdovanojimų prisijungė Lietuvos kompozitorių sąjungos už reikšmingiausius pastarojo laiko kūrybinius darbus nacionalinės profesionaliosios muzikos baruose, už naujovių paieškas bei savitą Lietuvos muzikos tradicijų įprasminimą teikiama M. K. Čiurlionio premija. LKS tarybos sprendimu ji šiemet atiteko kompozitoriui, muzikologui Rimantui Janeliauskui už naują Čiurlionio muzikos ir muzikologijos naratyvo plėtotę. 

Be minėtų apdovanojimų, buvo įteiktos premijos „Apie muziką“, skirtos paskatinti pradedančiuosius muzikos publicistikos ir kritikos autorius, pabrėžti jų darbo aktualumą bei įkvėpti visus daugiau skaityti. Jaunųjų muzikologų darbus vertino Beata Baublinskienė, Eglė Gudžinskaitė, Laūra Karnavičiūtė, Rita Nomicaitė ir Audronė Žigaitytė-Nekrošienė. Atsižvelgdamos į rašinių gausą ir kokybę, muzikologės, muzikos kritikės, kultūros leidinių redaktorės išrinko keturis jaunuosius autorius: I vieta atiteko Gajai Klišytei, II – Kotrynai Lukšytei, III pasidalijo Beata Juchnevič ir Domantas Pūras. Su laimėtojų ir visų pretendentų į „Apie muziką“ premijas tekstais galima susipažinti čia: http://apiemuzika.lt/apdovanojimai/ 

Ryškiausių muzikologų darbų konkursą nuo 2004 m. organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija, finansuoja Lietuvos kultūros taryba. 

2007 m. premijoms suteikti iškilių Lietuvos muzikologų bendruomenės autoritetų Onos Narbutienės (1930–2007) ir Vytauto Landsbergio vardai, nuo 2015 m. teikiamos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos premijos. Premijų steigėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vytauto Landsbergio fondas. 

LKS inf. 

Grįžti į naujienų sąrašą