Lietuvos kompozitorių sąjunga

Popietė „Kompozitoriaus Vytauto Laurušo muzikos mįslė“

2021-10-19

None

Lietuvos kompozitorių sąjunga kartu su Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto Turizmo fakultetu šį penktadienį, spalio 22 d. 17 val. Kompozitorių namų salėje rengia popietę „Kompozitoriaus Vytauto Laurušo muzikos mįslė“. V. Laurušui (1930–2019) skirtame renginyje bus sutikta nauja kompaktinė plokštelė, gyvai skambės muzika, bus rodomas dokumentinis filmas. Koncertuos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Julija Stupnianek (sopranas), pianistė Giedrė Muralytė, popietę ves prof. dr. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė.

Dainininkės, tarptautinių konkursų laureatės Julijos Stupnianek repertuare ypatingą vietą užima Vytauto Laurušo kūryba. Su juo ir prof. Irena Laurušiene, pas kurią J. Stupnianek baigė vokalo studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, atlikėją sieja artima draugystė. Renginio metu solistė kartu su pianiste G. Muralyte atliks V. Laurušo vokalinį ciklą „Bangos“ (ž. E. Mieželaičio). Poetiškas, romantinės dvasios kūrinys yra mėgiamas atlikėjų ir klausytojų. Kuomet 1962 m. jį pirmą kartą atliko Maskvoje debiutavęs solistas Virgilijus Noreika, koncerte dalyvavęs kompozitorius Dmitrijus Šostakovičius pasakė: „Manau, kad cikle „Bangos“ pasiekta ta muzikos ir žodžių sintezė, kuria pasižymi tikras muzikos meno kūrinys.“

Popietės metu bus rodomas V. Laurušo anūko Antano Laurušo 2020 metais sukurtas trumpametražis dokumentinis filmas „Muzikinė Vytauto Laurušo enigma“.

„Tai pasakojimas apie mano senelį – kompozitorių Vytautą Laurušą. O gimė jis iš pasiūlymo įamžinti jo vaizdingus, šmaikščius, istoriškai reikšmingus prisiminimus bei nepasitenkinimo kitam apie jį sukurtam filmui. Vytautas Laurušas nebuvo šiaip kompozitorius. Brandžios, akademinės lietuviškos muzikos kontekste jis buvo gana reikšminga asmenybė. Deja, dažniau akcentuojamas, kaip Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius, statytojas ar buvęs dabartinės Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius, kompozitorių sąjungos pirmininkas, geras ir visiems padėjęs žmogus. Visgi, labiausiai mane stebino ne savo laiku užimti aukšti postai ar pažintys, bet būtent jo kūrybinis palikimas ir net žiloje senatvėje rašytos simfonijos, kantatos, operos. Šis kūrybingumo fenomenas, jo ištakos ir tapo pagrindinėmis juostos temomis.“ – pasakoja filmo kūrėjas A. Laurušas.

Muzikinė popietė „Kompozitoriaus Vytauto Laurušo muzikos mįslė“ vyks spalio 22 d. 17 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius). Renginys nemokamas, įleidžiami lankytojai, turintys galimybių pasą.

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą