Lietuvos kompozitorių sąjunga

21-oji tarptautinė muzikos teorijos konferencija „Muzikos komponavimo principai“

2021-11-11

None

2021 m. lapkričio 17–19 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyks jau 21-oji kompozicines aktualijas gvildenanti ir jas teoriniu lygmeniu tyrinėjanti tarptautinė konferencija „Muzikos komponavimo principai: KŪRYBIŠKUMO FENOMENAS“. 

Praėjusiais metais vykusi virtualiai, šiemet konferencija grįžta pasisėmusi patirties ir naujų idėjų bei įgyja hibridinį pavidalą – pranešimai šiais metais bus skaitomi tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu. Toks organizatorių sprendimas leis sugrąžinti visų išsiilgtą betarpiško bendravimo jausmą ir, kartu, atvers neribotas geografines ir nuo pandeminės situacijos nepriklausančias galimybes tiek stebėti, tiek aktyviai dalyvauti konferencijos renginiuose. 

Taigi, nenuostabu, jog šiemet be gausios lietuvių pranešėjų delegacijos turėsime ir itin platų geografinį užsienio atstovų spektrą – tai pranešėjai iš Honkongo, Kanados, Jungtinės Karalystės, Graikijos, Serbijos, Čekijos bei kaimyninės Estijos. 

Dar viena konferencijos naujovė – tai paskaitų-koncertų sesija, vyksianti lapkričio 19-ąją, paskutiniąją konferencijos dieną. Joje dalyviai ne tik pristatys savo teorines idėjas, bet ir praktiškai jas įgyvendins, grodami muzikos instrumentais. Šioje sesijoje išvysime bei išgirsime lietuvių džiazo kontrabosininką Vytį Nivinską, svečius iš Jungtinės Karalystės kompozitorių, grojantį elektriniu smuiku, Rogerį Redgate‘ą ir pianistę Kate Ryder, taip pat du tandemus iš Graikijos – kompozitorių Maną Panayiotakį su pianiste Elena Perisynaki bei muzikologę Kalliopi Stiga su kompozitoriumi ir gitaristu Ioanniu Kourčiu.

Šių metų konferencijoje ne tik naujovės, bet ir laiko patikrintos tradicijos – tai „Neatpažintų M. K. Čiurlionio muzikos ciklų“ koncertas, kuriuos lapkričio 17 d. 18 val. LMTA Didžiojoje salėje atliks prof. Jurgis Karnavičius ir jo klasės studentai nei absolventai Jonas Benjaminas Balsys, Gabrielė Bekerytė, Kamilė Kaučikaitė, Bernardas Sokolovas, Lina Žutautaitė. 

Dar viena konferencijos tradicija – tai „Muzikos lietuviškumo sambūrio“ PREMJEROS, reprezentuosiančios kompozitorių Ramūno Motiekaičio, Mykolo Natalevičiaus, Mariaus Baranausko, Jono Jurkūno, Artūro Mikoliūno, Pauliaus Prasausko, Rimanto Janeliausko kūrybinius polėkius. Šių kompozitorių kūrinius lapkričio 18 d. 19.30 val. Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje atliks Karolina Juodelytė (vargonai), Jonas Jurkūnas (elektronika, skaitmeninė gitara), Vytautas Sriubikis (himalajų dubenys), Valerija Vitkauskaitė (balsas), Paulius Prasauskas (balsas). 

Koncertus, kaip ir pačią konferenciją, bus galima stebėti nuotoliniu būdu, o taip pat dalyvauti gyvai. Taigi visus, norinčius pažinti muzikinio kūrybiškumo prigimtį bei apraiškas, kviečiame apsilankyti ir aktyviai dalyvauti gyvai arba prisijungti per ZOOM platformą bei stebėti per LMTA TV.

Konferenciją organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija. LKS veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. 

TVARKARAŠTIS

Organizatorių inf. 

Grįžti į naujienų sąrašą