Lietuvos kompozitorių sąjunga

Vytautas Landsbergis apie Bronių Kutavičių: knygos „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“ pristatymas

2022-03-31

None

Kompozitorių namuose, balandžio 5 d., 18 val., vyks knygos „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija. Vytautas Landsbergis apie Bronių Kutavičių“ pristatymas. Dalyvaus tekstų autorius prof. Vytautas Landsbergis, Dalia Kutavičienė, muzikologės Rūta Stanevičiūtė, Jūratė Katinaitė ir Eglė Bertašienė. Skambės styginių kvarteto „Chordos“ ir soprano Viktorijos Šedbaraitės atliekama Broniaus Kutavičiaus muzika, bus rodomas dokumentinis filmas apie kompozitorių.

Prof. Vytauto Landsbergio muzikologinių tekstų rinktinė „Lietuviško fakyro žydinti nostalgija“ skirta šviesaus atminimo kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus kūrybai. Įdėmiai stebėjęs šio iškilaus, deja, praeitą rudenį mus palikusio kūrėjo kelią, profesorius savo publikacijomis ne tik užfiksavo visai mūsų kultūrai svarbius muzikinius momentus, bet ir atskleidė stipriausius Kutavičiaus kūrinių aspektus, įžodino magiškame jos skambesyje glūdinčias prasmes ir paliko tai kaip praėjusio laiko liudijimą tolesniems meno tyrimams.

Su dideliu jautrumu ir neabejotinu muzikos kritiko talentu Vytautas Landsbergis užčiuopė ir įvardino tai, ką klausytojas gali tik nujausti ar pajusti. Pasak knygos sudarytojos, muzikologės Eglės Bertašienės,  Kutavičiaus kūriniai, supurtę tykų ir prisitaikėlišką sovietmečio gyvenimą naujomis, drąsiomis temomis ir iki tol negirdėtu, neįprastu, be galo paveikiu skambesiu, tapo atspirties tašku visuomenėje vis aktyvėjusiam vertybių permąstymui, na o visa tai aktualizavę V. Landsbergio tekstai – tų reiškinių atspindžiu.

Į knygą buvo atrinkti svarbiausieji Vytauto Landsbergio darbai, parašyti iškart po nuskambėjusių kompozitoriaus opusų premjerų ir neafišuotų perklausų, kiti – rengti kaip pranešimai konferencijoms, paskaitoms. Taip pat pridėti pasisakymai LRT laidoje bei specialiai šiai knygai parašytas tekstas, skirtas pagal muzikologo scenarijų sukurto dokumentinio filmo apie Bronių Kutavičių „Žemės muzika, vėjo spalva“ (1988) refleksijai. Publikacijų laikotarpis apima 1976–2012 metų intervalą. Kiekvienas šių tekstų – tai atskira studija, nagrinėjanti Broniaus Kutavičiaus muzikos savitumą, inspiracijas, poveikį ir vietą šalies muzikiniame kontekste.

Knygos leidėjai – muzikologus buriančios institucijos: Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija.
Knygos leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

DALYVAUJA:
Dalia Kutavičienė, prof. Vytautas Landsbergis, muzikologės Rūta Stanevičiūtė, Jūratė Katinaitė ir Eglė Bertašienė, sopranas Viktorija Šedbaraitė, CHORDOS styginių kvartetas.

PROGRAMOJE:
- B. Kutavičius, styginių kvartetas „Anno cum tetigonia“ (1980);
- B. Kutavičius, vokalinis ciklas „Ant kranto“ (ž. Jono Meko; 1972);
- dokumentinis filmas „Žemės muzika, vėjo spalva“ (rež. V. Imbrasas; 1988).

Įėjimas laisvas.

PIRKTI KNYGĄ >>

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą