Lietuvos kompozitorių sąjunga

Šių metų festivalio „Druskomanija“ tema naratyvai

2022-05-09

None

Seniausias, jaunatviškiausias ir energingiausias šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“ jau 38-ąjį kartą kvies pasiklausyti jaunųjų Lietuvos kompozitorių ir muzikantų kūrybos ir įsisukti į naujausios muzikos, idėjų bei patirčių sūkurį. Šių metų tema „naratyvai“ ragina festivalio dalyvius ir svečius įsigilinti į kiekvieno kūrėjo, kūrinio, garso ar garsinio objekto nešamą istoriją bei patirti ją dar nepatirtais lygmenimis. Beveik dvi savaites skirtingose Vilniaus erdvėse vyks įvairūs pasirodymai, o Druskininkuose ir Liškiavoje paskutinįjį festivalio savaitgalį išgirsime skirtingos muzikos koncentratą. Į daugelį koncertų įėjimas nemokamas, tad laukiamas kiekvienas melomanas.

Festivalio renginių maratonas prasidės sostinėje. Gegužės 12 d., ketvirtadienį, garso menininkai Greta Galiauskaitė ir Adomas Palekas visus norinčius kviečia tyrinėti laukus. Ne, ne pievas ir lankas. Kompozitorių namuose įsikursiančiose dirbtuvėse „〜≋〜≋ triukšmas tyloje“ kartu su menininkais leisimės į mus supančių elektromagnetinių laukų paieškas, stengsimės juos pagauti ir užfiksuoti elektromagnetais, mikrofonais ir atrasti naują, visai čia pat esantį garsinį pasaulį.

Penktadienį, gegužės 13 d. 21 val. „Sodas 2123“ erdvėje grupė „Plié“ klausytojus kviečia į „baletą išsukiotomis kojomis“. Labai skirtingos muzikos įtakų gavę Lietuvos eksperimentinės muzikos „šarlatanai“ koncerte užkurs tikrą pirtį, ugningai pradėsiančią primąjį festivalio savaitgalį.

Šeštadienį, gegužės 14 d. 15 val. LMTA Didžiojoje salėje skambės tradicinis „Druskomanijos“ koncertas – Vilniaus m. savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro atliekamos LMTA kompozicijos absolventų kūrinių orkestrui premjeros (dir. Modestas Barkauskas). Čia bus galima išgirsti Jorio Laurinavičiaus, Adamo Färnlöfo ir Viltės Žakevičiūtės naujausias kompozicijas. Programą, skirtą grožiui dėl grožio, intervalams ir dabartiniams laikams papildys ukrainiečių kompozitoriaus Valentino Silvestrovo Tyli muzika.

Čia šeštadienio premjeros nesibaigs. Multiinstrumentinis kolektyvas „Ąžuoliniai berželiai“ Kompozitorių namuose 19 val. patieks naujos eksperimentinės muzikos. Atviro kvietimo metu atrinkti kūrėjai Matas Šabliauskas, Cuiqi Wang ir Austėja Marija Kimbartaitė savo kompozicijose eksperimentuoja su formos ir improvizacijos ribomis bei lankstaus kolektyvo suteikiamomis instrumentinėmis ir atlikimo galimybėmis.

Pirmąją festivalio savaitę gegužės 15 d. 19 val. Kompozitorių namuose užbaigs Gretos Galiauskaitės ir Adomo Paleko elektromagnetinių bangų performansas „Antennae“, tyrinėjantis negirdimus elektroninių įrenginių šnabždesius.

Gegužės 16–19 d. „Naktiniame Vilniaus avilyje“ įsikurs Roberto Bacerra`os instaliacija „Realybės kalbėjimas“. Atviros instaliacijos lankymo laikas 12:00–19:00 val. Jos metu lankytojai galės patirti naratyvų susidūrimą tiesiogine prasme – čia atsidursime tarp dviejų, juoda ir balta drobėmis paslėptų garsiakalbių grupių, iš kurių sklindanti kalbos ir muzikos kakofonija leis nuoširdžiai įvertinti darnos ir nors trumpam pavykusios komunikacijos momentus.

Gegužės 16 d., pirmadienį, 19 val. melomanai turės galimybę išgirsti Manuelio Velásquezo kūrinio „Dvylika“ pristatymą. Čia pagrindiniu atspirties tašku tampa naratyvas: lietuvių liaudies pasaka paremtame rinkinyje derinama populiarioji muzika ir šiuolaikiniai kompozicijos metodai.

Antradienį, gegužės 17 d. 19 val. Lenkų kultūros namuose festivalis pristatys unikalų projektą „Mikro-operos“. Jaunųjų lietuvių kompozitorių Ievos Parnarauskaitės, Jurgio Kubiliaus ir Beatos Juchnevič sukurtus nedidelės apimties muzikinius naratyvus, arba mikro-operas, čia įkūnys jaunas šiuolaikinės muzikos kolektyvas „Fluorescence“ bei kviestiniai atlikėjai – Salomėja Petronytė (sopranas) ir Džiugas Daugirda (perkusija).

Vilniuje vyksiantį renginių ciklą gegužės 18 d. užbaigs konkurso „Paklaida“ laimėtojų kūrinių perklausa vienoje jaukiausių sostinės erdvių – Užupio meno inkubatoriaus kiemelyje. Bendradarbiaujant su edukaciniu šiuolaikinės muzikos projektu „Muzikalkė“ atrinkti kūriniai čia suksis 12–18 val.

Gegužės 20 d. penktadienį Druskininkuose prasidės finalinis „Druskomanijos“ savaitgalis. Pirma stotelė – Grand SPA Lietuva „Nemuno“ salė. Čia 19 val. bus galima išvysti filmą „Bailiai, laikykitės“ (2003, rež. Guy Maddin) su gyvai ansamblio „Synaesthesis“ atliekamu garso takeliu. Tai bendras ansamblio, festivalio ir „Meno avilio“ projektas, kuriame atviro kvietimo metu atrinkti kompozitoriai – Andrius Šiurys, Filippos Raskovic, Ieva Raubytė ir Manuel Velásquez – šiam filmui kūrė originalią muziką. Todėl galėsime pasimėgauti nauja eksperimentinio kino ir nemažiau eksperimentine naratyvo garsine interpretacija.

Vėliau, 21 val. kavinėje „Širdelė“ nugriaudės siautulingas improvizacinės muzikos trio „Quark Effect“ koncertas. Trio savo muzikinėje kelionėje mus įtrauks į dar neatrastų, netikėtų garsinių plotmių pažinimo sūkurį.

Šeštadienį, gegužės 21 d., 15 val. Grand SPA Lietuva „Nemuno“ salėje aidės vokalinės muzikos programa „VOX“. Čia išgirsime Justinos Šikšnelytės kuriamą garsinę ir vaizdinę Maslow piramidės interpretaciją „V“ ir patirsime kaip tie patys žmogiškieji poreikiai gali būti skirtingai suprasti per individualią atlikėjų prizmę. Na, o savitą požiūrį į socialinių tinklų kuriamus iššūkius ir fenomenus perteiks Raimonda Žiūkaitė savo audiovizualiniame performanse „WowJustWow“.

Kiek vėliau, 17 val. Druskininkų jaunimo užimtumo centre gyvos elektronikos muzikos pasirodymu „Tremtis“ Domantas Pūras klausytojus įtrauks į tremtinio pasakojimo kuriamo naratyvo asmeninius muzikinius išgyvenimus.

20 val. grįšime į Grand SPA Lietuva „Nemuno“ salę, kurioje – gaivališkas šiuolaikinės muzikos ansamblio „Artisans“ pasirodymas. (Savi)ironijos, sprogstančios energijos ir nutrūktgalviškumo neestokojantos kolektyvas specialiai „Druskomanijai“ Druskininkuose parengė programą „Druskos stulpai“.

Festivalį užbaigs jį auginusių ir jo užaugintų muzikantų taip mylima, po metų pertraukos sugrįžusi tradicija – išvyka garlaiviu į Liškiavą ir 13 val. Švč. Trejybės bažnyčioje skambėsianti elektroakustinė programa „Dualitas“. Natūraliai į subtilią aplinką įsiliejantis „Twenty Fingers Duo“ festivalį užbaigs smuiko, violončelės ir elektronikos garsyno kuriama subtili atmosfera, kuri įtrauks kiekvieną čia tam atvykusį ar netyčią užklydusį klausytoją. Nuskambės Kristupo Bubnelio ir Ritos Mačiliūnaitės meditatyvios kompozicijos.

Išsami festivalio programa „Druskomanijos“ internetiniame puslapyje bei facebook platformoje.

Festivalį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, įstaigos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą