Lietuvos kompozitorių sąjunga

Dainingai vasaros pradžiai – konkurso „Vox juventutis“ baigiamasis koncertas

2022-05-31

None

2022 birželio 3 d. 19 val. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks XVI jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox juventutis“ baigiamasis koncertas. Konkurso finalininkų kūrinius atliks Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas. Renginio metu paaiškės šių metų nugalėtojai. 

Koncerte skambės Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų – Evaldo Aleknos, Dovydo Baltrimavičiaus, Luko Butkaus, Kęstučio Daugirdo, Karolinos Kieraitės, Salomėjos Petronytės, Ievos Raubytės, Viltės Žakevičiūtės konkursui sukurtų kūrinių premjeros. 

Šių metų konkurso komisijos nariai – kompozitoriai Zita Bružaitė, Kristupas Bubnelis, chorų dirigentai ir kompozitoriai Romualdas Gražinis, Gintautas Venislovas bei muzikologė Živilė Stonytė-Tamaševičienė – baigiamajam koncertui kūrinius atrinko atsižvelgdami į jų meninę vertę bei kitus pirmojo atrankos etapo kriterijus: žmogaus balso ir choro galimybių paisymą, kūrinio komunikaciją su atlikėju ir būsimu klausytoju, informatyvią ir taisyklingą notaciją.

Baigiamojo „Vox juventutis“ koncerto metu komisija išrinks ir paskelbs konkurso I, II ir III premijų laureatus, choro „Jauna muzika“ dainininkai rinks jiems labiausiai patikusį kūrinį, o koncerto klausytojai galės išreikšti savo nuomonę rinkdami publikos simpatijų prizo nugalėtoją. Tiek komisija, tiek žiūrovai kūrinius gyvai išgirs pirmą kartą, o kuris kompozitorius yra kurio kūrinio autorius – paaiškės tik vakaro pabaigoje, skelbiant konkurso rezultatus. 

Koncerto programą papildys XVIII tarptautinio kompozitorių konkurso „Musica Sacra Nova“ pirmosios premijos laureato Paweł Konkol (Lenkija) kūrinys „Dominus dixit ad me“. Su Lenkijoje organizuojamu konkursu „Jauna muzika“ bendradarbiauja daugelį metų: choras nuolat įtraukia konkurso laureatų kūrinius į savo koncertines programas, o V. Augustinas yra ilgametis konkurso komisijos narys. Konkurse „Musica Sacra Nova“ sėkmingai dalyvavo ne vienas lietuvis. Šiemet antrąją premiją jame pelnė LMTA Kompozicijos katedros studentas Lukas Butkus, kuris naują kūrinį parašė ir šių metų konkursui „Vox juventutis“. 

Net devynias premjeras specialiai šiam koncertui paruošęs choras „Jauna muzika“, Lietuvoje vertinamas kaip vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų. Choras ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir yra įvairių projektų iniciatorius: jau šešioliktus metus rengia konkursą „Vox juventutis“, nuo 1995 m. – tarptautinius choro muzikos interpretavimo kursus, kuriuos veda žymūs pasaulio choro meno specialistai. Per 30 metų „Jauna muzika“ sukaupė įvairų ir vertingą repertuarą, kuris apima visų epochų meistrų partitūras chorui a cappella, vokalinės-instrumentinės muzikos šedevrus ir premjeras. Svarbią vietą choro repertuare užima šiuolaikinė muzika.

Kompozitorius ir dirigentas V. Augustinas chorui „Jauna muzika“ vadovauja nuo 1992 m. Jis taip pat dėsto LMTA kompozicijos, choro dirigavimo, dainavimo ir džiazo katedrose, yra Kompozicijos katedros vedėjas, profesorius. Reikšmingiausia ir gausiausia V. Augustino kūrybos dalis – chorinė muzika. Ji nuolat atliekama Lietuvoje ir užsienyje įvairiuose festivaliuose, koncertuose, chorų konkursuose. 2010 m. už chorinio meno galių plėtrą ir sakralinės muzikos šiuolaikiškumą V. Augustinas buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

XVI jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox juventutis“ baigiamasis koncertas įvyks 2022 birželio 3 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje. Atlikėjai – Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, dirigentas V. Augustinas. Renginio vedėja – muzikologė Rasa Murauskaitė. Įėjimas laisvas. 

Konkursą rengia Lietuvos kompozitorių sąjunga, Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“. Partneriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos muzikos informacijos centras. Rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, LRT.

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą