Lietuvos kompozitorių sąjunga

Vilniuje netrukus vyks ISCM 100-mečiui skirti renginiai

2022-09-30

None

2022 m. spalio 7–8 dienomis Vytauto Kasiulio dailės muziejaus salėje ir Juliaus Juzeliūno erdvinio garso Sferoje vyks Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) 100-mečiui skirtas festivalis, kurį kartu su partneriais organizuoja ISCM Lietuvos sekcija. 

2022 m. visame pasaulyje yra plačiai pažymimas ISCM – Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (International Society for Contemporary Music) – įkūrimo šimtmetis. ISCM buvo pirmoji tarptautinė organizacija, pradėjusi nuosekliai propaguoti naująją muziką ir telkti šio žanro kūrėjus – kompozitorius, atlikėjus, muzikos kritikus. ISCM rengiami festivaliai „Pasaulio naujosios muzikos dienos“ („ISCM World New Music Days“) – tai daugiau nei 50 pasaulio valstybių jungiantis prestižinių muzikos organizacijų tinklas. Šio išskirtinio renginio metu su šiuolaikine pasaulio kompozitorių muzika susipažįsta įtakingiausi šios srities profesionalai, besirūpinantys muzikos sklaida, – tai festivalių organizatoriai, muzikos leidyklų atstovai, TV ir radijo stočių prodiuseriai, koncertinių institucijų atstovai, atlikėjai, muzikos kritikai ir kt.

Pažymint ISCM 100-metį, pagrindinis „Pasaulio naujosios muzikos dienų“ festivalis įvyko Naujojoje Zelandijoje 2022 m. rugpjūčio 23–31 d., taip pat ir organizacijos įkūrimo mieste Zalcburge įgyvendinama plati bei įvairi programa (koncertai, parodos). Šiuos renginius papildo įvairiose šalyse įsteigtų nacionalinių ISCM sekcijų inicijuojamos mainų programos ir specialieji projektai.

Lietuva, šios organizacijos pasaulinio tinklo nare tapusi 1936 m., ISCM jubiliejiniais metais organizuoja Tarptautinės lietuvių muzikos sklaidos mainus, rengiamus kartu su Japonijos kompozitorių federacija. Pirmas šio projekto koncertas jau įvyko 2021 m. Tokijuje. Šiais metais mainų programą tęsia koncertai spalio 7 ir 8 d. Vilniuje, dalyvaujant atlikėjams tradiciniais japonų instrumentais. Tai – šakuhači virtuozas Reison Kuroda ir koto atlikėjas Nobutaka Yoshizawa. Japonijos muzikantai drauge su lietuvių atlikėjais atliks japonų ir lietuvių šiuolaikinių kompozitorių muziką; taip pat organizuojamas elektroninės muzikos projektas „AMBISONIC“. ISCM jubiliejinę sukaktį pažymintys koncertai rengiami Vytauto Kasiulio dailės muziejaus salėje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Juliaus Juzeliūno erdvinėje garso Sferoje.

ISCM 100-mečiui skirtus renginius organizuoja ISCM Lietuvos sekcija. Partneriai: Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikos fondas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Rėmėjai: Kavasakio kultūros fondas, Japonijos autorių ir kompozitorių sąjungų federacija, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Lietuvos kultūros taryba. 

ISCM Lietuvos sekcijos inf.

Grįžti į naujienų sąrašą