Lietuvos kompozitorių sąjunga

Kompozitorių namuose – žaismingas ir pamokantis Ritos Mačiliūnaitės kūrinių koncertas mažiems ir dideliems

2022-11-09

None

2022 m. lapkričio 15 d., antradienį, 18:30 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) įvyks edukacinis koncertas „aš sėdžiu taip ir galvoju“, kuriame skambės kompozitorės Ritos Mačiliūnaitės kameriniai kūriniai. O jų klausytis šįkart kviečiami ne vien šiuolaikinės akademinės muzikos gurmanai, o visi, kuriems patinka (ar nepatinka) lietuvių liaudies instrumentai, bet kurie nori daugiau sužinoti apie jų galimybes atliekant šiuolaikinę muziką ir nori išgirsti, kaip juos valdo profesionalūs muzikos atlikėjai. Bus ir staigmena: klausytojai išgirs naujo kūrinio kanklių duetui ir elektronikai premjerą!

Visų koncerte skambėsiančių kūrinių atsiradimą paskatino Ritos Mačiliūnaitės dar studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje metais prasidėjęs ir ligi šiol besitęsiantis bendradarbiavimas su kanklininkėmis-pedagogėmis Aiste Bružaite ir Ingrida Spalinskaite. Atsižvelgdama į atlikėjų akcentuojamą didelį originalių, koncertiniam repertuarui ir mokomajai programai skirtų, profesionalių kompozitorių sukurtų kūrinių stygių, kompozitorė periodiškai rašė kūrinius įvairioms liaudies instrumentų sudėtims, kanklių partiją įtraukdavo net ir į operų partitūras. Šis kūrybinis bendradarbiavimas lėmė tai, jog Ritos Mačiliūnaitės kūriniai liaudies instrumentams nuolat skamba įvairiausiose scenose, festivaliuose, seminaruose, konkursuose, o solo kompozicijos kanklėms dažnai įtraukiamos į LMTA studentų mokymosi programą.

Edukaciniame koncerte „aš sėdžiu taip ir galvoju“ skambės 2007–2022 m. sukurti Ritos Mačiliūnaitės kūriniai, kuriuos atliks kanklininkės Aistė Bružaitė, Jolita Matkienė, Lauryna Labutytė, solistė Akvilė Ališauskaitė, birbynininkas Egidijus Ališauskas ir pianistė Elvyra Knižnikovaitė-Būrė. Vakaro metu LMTA Liaudies instrumentų katedros vedėja, docentė, meno daktarė Aistė Bružaitė papasakos apie šiuolaikinio repertuaro kanklėms aktualijas, atlikimo galimybes ir iššūkius. Pristatys kaip keitėsi ir keičiasi koncertinių kanklių repertuaras XXI amžiuje. 

Rita Mačiliūnaitė, 2004 m. baigusi Kauno J. Naujalio muzikos gimnaziją, įstojo į LMTA, kur 2008 m. įgijo bakalauro (kompozicijos profesorius Osvaldas Balakauskas), o 2010 m. – magistro laipsnį (kompozicijos profesorius Rytis Mažulis). 2007 m. pagal ERASMUS mainų programą studijavo Karališkoje Hagos konservatorijoje. 2017 m. apsigynus mokslo darbą „Muzikinės naracijos komponavimo būdai postdraminiame teatre“, jai buvo suteiktas Meno daktarės laipsnis. Kompozitorės muzika teatrui įvertinta net keturiais „Auksiniais scenos kryžiais“, jos kūriniai buvo ne kartą apdovanoti premijomis Lietuvos kompozitorių sąjungos Metų kūrinių rinkimuose, menininkė pelnė kitų reikšmingų apdovanojimų.

Edukacinis koncertas „aš sėdžiu taip ir galvoju“ vyks lapkričio 15 d. 18:30 val. Kompozitorių namuose. Skambės Ritos Mačiliūnaitės kūriniai: „Batika“ (2007), „pušų viršūnėmis, drugio sparnais“ (2007), „Le-li-jo“ (2010), „šaukia mane prie savęs“ (2020), „mėlyni dainos gabaliukai. Koan II“ (2020), „eine kleine Musikbox“ (2021), „OLYMPIA / aš sėdžiu taip ir galvoju“ (2022), premjera. Atlikėjai: Aistė Bružaitė, Jolita Matkienė, Lauryna Labutytė (kanklės), Akvilė Ališauskaitė (balsas), Egidijus Ališauskas (birbynė), Elvyra Knižnikovaitė-Būrė (fortepijonas). Įėjimas laisvas!

Koncertą organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, kurios veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: Lietuvos muzikos informacijos centras, VšĮ „Mano nata“.

LKS inf.

Grįžti į naujienų sąrašą