Lietuvos kompozitorių sąjunga

Netrukus prasidės festivalis „Druskomanija“

2023-05-16

None

Festivalis „Druskomanija“ jau 39 kartą, pasitelkęs jaunatvišką energiją ir įtūžį, kviečia pasitikti jaunųjų kūrėjų, atlikėjų ir rašytojų būrį. Vienas seniausių Lietuvoje šiuolaikinės muzikos festivalių šių metų tema pasirinko šūkį „Verstis per galvą“. Kada, jei ne dabar verstis per galvą dėl idėjų, kurios nesutelpa viduje? Šiųmetinė festivalio koncepcija ragina jo dalyvius ir svečius įsigilinti į kiekvieno kūrėjo, regis, pernelyg drąsius, pernelyg didingus arba pernelyg ekstravagantiškus sprendimus: stebėti, kaip stengiamasi šiek tiek per daug, tikintis pasiekti dar daugiau, o galiausiai pasiekiant būtent tiek, kiek reikia. „Druskomanijos“ tradicija tapusių atvirų kvietimų skaičius šiemet išskirtinis: net 4 kvietimai, raginantys rašyti muzikologinius tekstus festivalio žurnalui, ko niekada anksčiau nebuvo; ir net 3 – rašyti muzikinius kūrinius. Gegužės 18–28 dienomis ši naujosios muzikos šventė vyks Vilniuje, Druskininkuose ir Liškiavoje.

Jau ketverius metus „Druskomanijos“ komandos atgaivinta viena iš festivalio tradicijų – festivalio žurnalas, šalia atlikėjų bei kompozitorių įtraukiantis ir jaunuosius muzikologus bei mėgstančius rašyti apie šiuolaikinę muziką, – pristatys net aštuonis straipsnius, ieškančius naujų būdų kalbėti apie aktualias temas muzikoje, be abejo, glaudžiai susijusias su festivalio programa. Visi „Druskomanijos“ žurnalo straipsniai vienas po kito pasirodys Lietuvos muzikos informacijos centro portale „mic.lt“. Fizinio žurnalo tiražo nuo gegužės 11 d. ieškokite tokiose erdvėse kaip Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, dažniausiai lankomos kavinės, taip pat festivalio koncertų vietose.

„Druskomanijos“ renginių maratonas prasidės sostinėje. Gegužės 18 d. 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje skambės tradicinis „Druskomanijos“ koncertas – Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro (dir. Modestas Barkauskas) atliekamos LMTA kompozicijos absolventų kūrinių orkestrui premjeros.

Šeštadienį, gegužės 20 d. 19 val., LMTA antrų rūmų kamerinėje salėje klausytojai turės galimybę išgirsti premjerinius, specialiai festivaliui atrinktus kūrinius klavesinui ir elektronikai, šalia jų skambės ir užsienio autorių kūriniai, kuriuos atliks Lukas Butkus ir Eglė Rudokaitė. Tą pačią dieną 21 val. „SODAS 2123“ vyks iš Norvegijos atvykusio atlikėjo Sturle Dagsland koncertas, kuriame savo laukiniu ir unikaliu pasirodymu jis užburs publiką ir nukels klausytojus į nuotykių kupiną siurrealistinę ir kvapą gniaužiančią kelionę.

Sekmadienį, gegužės 21 d. 15 val., Vilniaus universiteto Aula Magna salėje skambės specialiai „Druskomanijos“ festivaliui kurtos premjeros Lietuvos simfoniniam pučiamųjų orkestrui (dir. Karolis Variakojis). Greta LSPO konkurso laimėtojų skambės Žibuoklės Martinaitytės ir Dominyko Digimo kūryba.

Antradienį, gegužės 23 d. 18 ir 20 val., Kompozitorių namuose „Druskomanijos“ lankytojai išvys iš Šveicarijos atvykusio garso ir vaizdo menininko, multiinstrumentininko, kompozitoriaus ir improvizatoriaus Cano Etterlino garso performansą ABICAN: DRIFTING WOOD. Naudodamas apdorotus lauko įrašus ir gyvai manipuliuodamas kontaktinių mikrofonų garsais, Abicanas ritmiškai, laisvai pasakoja apie buvimą čia ir buvimą kitokiu, apie turgų, prekybos salę, akmenėlį upės vagoje, medį, lūžtantį per vėtrą, ramumą prieš audrą.

Ketvirtadienį, gegužės 25 d. 18 val., festivalis kvies į TSEKH galeriją, kurioje prieš vakaro koncertą vyks pokalbis su kompozitoriais Arturu Bumšteinu ir Hardi Kurda. Iškart po to, 19 val., vokalinis ansamblis MELOS koncerte pristatys programą VOICES & PLACES, kurioje atliks iš Slemani regiono (Irakas) kilusio garso menininko ir kompozitoriaus Hardi Kurda kūrinį „Everything is illegal“ ir kompozitoriaus Arturo Bumšteino dainas iš „Listening Stock“.

Penktadienį, gegužės 26 d., „Druskomanija“ kelsis į Druskininkus. 16 ir 17 val. Druskininkų amatų centre „Menų kalvė“ klausytojai turės galimybę tapti Evaldo Aleknos muzikinio performanso WAGGLE DANCE dalyviais. Tai performansas apie žmogaus kuriamą paradoksą – saugojimo ir naikinimo priešpriešą, kuris atsispindi paslaptingame bičių šokyje. 19 val. „Eglės“ sanatorijos koncertų salėje išgirsime „Fleitų trio“ (Mėta Gabrielė Pelegrimaitė, Salomėja Kalvelytė, Kristupas Gikas), kuris eksperimentuodamas skirtingomis technikomis kvies klausytoją panirti į garsinę kelionę. Taip pat šiame koncerte išgirsime improvizuotą Miko Kurtinaičio kūrinį paruoštai tūbai ir erdvei – „Solo keturioms tūboms“.

Šeštadienį, gegužės 27 d. 15 val., pušyne už Druskininkų meno rezidencijos namelių, klausytojai kviečiami stebėti austrų kompozitoriaus ir dirigento Ruperto Huberio muzikinį performansą PINE UNPLUGGED. Tą patį vakarą 18 val. „Eglės“ sanatorijos kavinėje „Žaliasis sodas“ kompozitorių trio „Edgy Palates“ (Jūra Elena Šedytė, Ieva Parnarauskaitė ir Dainora Aleksaitė) pristatys metus brandintą debiutinį albumą „Itchy Throat“, kuriam kiekviena iš kompozitorių sukūrė po du kūrinius. Kompozicijose bus pristatomos įvairios išplėstinio vokalo technikos, elektroakustinė muzika ir garso bei poezijos sankirtos. 20 val. kavinėje „Širdelė“ bus pristatyta savo idėjomis nevengiančio provokuoti kolektyvo „Artisans“ naujausia programa „s.Berenio“. Koncerte skambės „Artisans“ narių parengtos kolektyvinės ir individualios kompozicijos, nagrinėjančios priešpriešų akligatvius per laisvą, necenzūruotą ir reflektyvią sąlyčio su folkloro apropriacija ašį.

Sekmadienį, gegužės 28 d., „Druskomanija“ vėl sugrįš į Liškiavos vienuolyną, kuriame 13 val. festivalį pabaigs premjeros, sukurtos „Vokalinio Meno Tinklui“. Festivalis „Druskomanija“ yra tikrai vertas aplankyti visiems, kurie domisi ir mėgsta šiuolaikinę muziką. Šis renginys leidžia atvirai žvilgtelėti į drąsias ir novatoriškas kūrėjų idėjas, kurios neabejotinai suteiks naujų įspūdžių.

Išsami festivalio programa – „Druskomanijos“ internetiniame puslapyje bei festivalio „Facebook“ paskyroje.

Festivalį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga.
Festivalio rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Druskininkų miesto savivaldybė.
Informaciniai partneriai: Lietuvos muzikos informacijos centras.
Partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, šv. Kristoforo kamerinis orkestras, „SODAS 2123“, Vilniaus universiteto kultūros centras, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras, TSEKH galerija, Druskininkų amatų centras „Menų kalvė“, „Eglės“ sanatorija, Druskininkų meno rezidencija.

Organizatorių inf.

Grįžti į naujienų sąrašą